tiistai 29. syyskuuta 2015

Lomarahayllätys

No nyt me sitten leikataan lomarahaa! 70 prosenttia jää jäljelle. Riemukkain ylläri tässä on se, että ne yritykset jotka eivät lomarahoja maksa, velvoitetaan ottamaan käyttöön tuo sama 70 prosentin taso – siitä laskennallisesta summasta mitä ne eivät ole koskaan maksaneet.

Kävin Singaporessa ja kun tulin takaisin, kentällä uutisista käveli vastaan 160 000 euron lasku hallituksen kilpailukykypaketin tuoreimmasta käänteestä. Onnittelut yritykseni työntekijöille! He ilahtuvat varmasti tällaisesta solidaarisuuden eleestä. Mutta älkää minua kiittäkö vaan hallitusta :)

Lomarahat on voitu jättää pois työsopimuksista 90-luvun alusta lähtien. Näin ovat tehneet pääosin uusien ja kasvavien toimialojen yritykset. Siis juuri ne yritykset, jotka ovat innovoineet ja palkanneet uusia työntekijöitä samaan aikaan kun perinteinen teollisuus vähentää työpaikkoja Suomessa.

Lomaltapaluuraha on erikoinen perinne, jonka alkuperäinen tarkoitus oli estää Suomen duunareita karkaamasta töihin Volvon tehtaille Ruotsiin. Idea joka saattoi olla ihan hyvä puoli vuosisataa sitten, lisää Suomen dynaamisimpien yritysten kustannuksia nyt ja kannustaa uusien työntekijöiden palkkaamiseen joissakin muissa maissa kuin kotimaassa.


Minusta Suomen valtio päättää hassusti. Singaporessa tuetaan kasvavia toimialoja, mutta Suomi siirtää kustannusrasituksia auringonlaskun aloilta uusille aloille. Arvaatkaa, kumman maan strategia on ns. voittava strategia?

Singaporen Changin lentoasemalla eilen illalla.

1 kommentti:

  1. Nyt menee vähän sahaamiseksi. Piti mahdollistaa paikallinen sopiminen paremmin, sitten on sovittu että mikä on tehdyn työn palkka ja nyt tulee siihen päälle laki joka määrää maksamaan lisää.
    Tyypillinen kolmikanta ratkaisu jossa sisäpiiri tekee päätökset joita muut noudattavat ja maksavat. PK-yritykset eivät kuulu kolmikantaan jota ei edes pitäisi olla olemassa ja pk-yritykset ovat taas maksajia tilanteessa jossa työllisyys ja kasvu on laskettu pitkälti niiden varaan.
    No kunhan nyt muiden puolesta ei sovitaisi tuolla kolmikannassa.
    Sanan konsensus käyttö pitää kieltää ellei muilta ole kysytty yhtään mitään

    VastaaPoista