perjantai 8. marraskuuta 2013

Hyviä ja huonoja uutisia

Ensin huonot uutiset: Eurooppa ei tulevina ole kasvun kehto eikä enää löydy toimialoja, jotka olisivat varmoja voittajia. Teknologisen kehityksen ja pääomien vapaamman liikkuvuuden mahdollistama talouden globalisaatio on tosiasia, jota ei pienestä maasta tai yrityksestä pysäytetä. Yrityksille se tarkoittaa muutostahdin nopeutumista, mahdollisuuksien lisääntymistä ja armotonta kilpailua  - jos ei pidä varaansa.

Nykyään sekä voittajat että häviäjät löytyvät toimialojen sisältä. Siitä kertovat niin Nokian matkapuhelintoiminnan kriisi kuin Supercellin kipuaminen pelifirmojen eturintamaan tai vaikkapa kotoisen Tiimarin konkurssi. Vastaavia esimerkkejä löytyy kaikkialta maailmasta.

Nokia vajosi markkinajohtajan paikalta ahdinkoon vain viidessä vuodessa, koska ei nähnyt ajan merkkejä. Tiimarilla kesti kauemmin, mutta reitti oli sama. Yhtiön alkuperäinen menestys rakentui yksinkertaiseen osaamiseen: ostaa markalla sitä, mistä asiakkaat olivat valmiit maksamaan kaksi markkaa. Vuosikymmen myöhemmin tämä perusosaaminen oli unohtunut ja yhtiökin kaupattu eteenpäin jo kahdesti. Kansallisten raja-aitojen madalluttua, markkinoille tunkeutui uusia toimijoita, jotka myivät samalla idealla tavaraa edullisemmin ja paremmin.

***

Käynnissä olevan muutoksen nopeudesta kertoo myös se, että Amerikassa Fortune 500 -listalla on viimeisen kymmenen vuoden aikana on melkein puolet firmoista vaihtunut. Koskaan aiemmin ei muutos ole ollut yhtä vauhdikas.

Entäs sitten ne hyvät uutiset? Nykyinen globaali, entistä dynaamisempi toimintaympäristö tarjoaa osaaville ja rohkeille toimijoille valtavasti mahdollisuuksia menestykseen. Teknologian kehitys ja rajojen aukeaminen ovat poistaneet perinteiset yrityskokoon tai sopimuksiin perustuvat alalle tulon esteet. On palattu yritystoiminnan perusasioiden ääreen, joita ovat mm. hyvä tuote, onnistunut segmentointi, tehokas tapa tuottaa palvelu ja hyvä johtaminen.

Yrittäjyyskisoista minulle ovat tuttuja muutamat loistavat suomalaiset palveluyritykset. 3stepIT:ssä keksittiin tapa parantaa palvelulla leasing-tietokoneiden jäännösarvoa. Tämän innovaation myötä koko liiketoiminnan kannattavuus nousi – mahdollistaen nopean kasvun satojen miljoonien liikevaihtoon. Blancco taas kehitti tiedon hävittämisestä erittäin kannattavan ja kansainvälisesti skaalautuvan liiketoiminnan.

Tunnen Blanccon ja 3steIT:n yrittäjät hyvin. Mukavia veijareita, jotka ovat pitkään jaksaneet tehdä töitä ideansa jalostamisen kanssa ja osanneet myös johtaa yhtiöitään esimerkillisesti. Menestyksen edellytykset ovat kiinni ihan perusasioissa: ideoissa, niiden kehittämisessä ja lopulta johtamisessa.

***

Se, että menestyvien innovaatioiden pitää olla maailmanluokkaa, ei tarkoita sitä, että niiden pitäisi olla monimutkaisia. Monet nopeasti kasvaneet menestyneet yritykset eivät perustu kovin kummoiseen innovaatioon, vaan enemmänkin ihmisten tai yritysten perustarpeiden ymmärtämiseen, kustannustehokkuuteen ja hyvään johtamiseen.


Globalisaatio antaa mahdollisuuden palvella myös aiempaa pienempiä ja fokusoituneempia kohderyhmiä menestyksekkäästi. Vaikka nykyisessä globaalissa kilpailussa asiat tapahtuvat alati kiihtyvällä nopeudella, uskon, että uusien mahdollisuuksien määrä on muutosten myötä kasvanut vähintään yhtä nopeasti – ellei nopeamminkin – kuin niihin liittyvien haasteiden määrä. Yhä useamman sateenkaaren päästä on löydettävissä kultaa, jos sen saavuttamiseksi on vain valmis innovoimaan ja tekemään ahkerasti töitä toimintaympäristössä, jossa jatkuva liike on dynamiikan peruslaki.

Olli Muurainen

Kirjoitus ilmestyi marraskuussa 2013 Havis Amandan nuorkauppakamarin Haavi-lehdessä yhdistyksen 10-vuotisjuhlien aikaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti